Het was een feestje en we bedanken iedereen die er ooit was - op het podium of in de zaal.
Tot ziens.
Bijvoorbeeld in Pingjum bij Podium Pingjum, of bij initiatief Nieuw Atlantis.
Friejam is een nieuwe vereniging van en voor jazzliefhebbers. Ze organiseren concerten in de buurt.
In Witmarsum wordt de agenda o.a. gevuld door de Stichting Koepelconcerten, maar zij hebben geen website dus houdt lokale media in de gaten voor de agenda.
Vrijdag de 13e - een datum om te onthouden!
En dus een geschikte datum voor een terugkerende activiteit. Het eerste open podium 'vrijdag 13' was in april 2007. En editie 10 was in december 2013.
Na 10 keer in de mooie bovenzaal in Arum verhuist het open podium met ingang van vrijdag 13 juni naar Het Wapen van Baarderadeel in Jorwerd.
Jorwerd, dorp van het iepenloftspul in de notaristuin - een prachtige traditie.
Wij hopen dat ons open podium ook een blijverdje is en wie weet zorgt de verhuizing van Arum naar Jorwerd
En daarna:
Deed je niet eerder mee, maar kan je eigenlijk wel iets dat anderen leuk, mooi, grappig, ontroerend, of een bijzondere prestatie zouden vinden? Meld je dan gewoon aan.
We hopen elke keer weer op nieuwe verrassingen, afgewisseld met welkome herkansingen en herhalingen.
Zo is het voor publiek en de mensen op het podium altijd een gevarieerde avond, en dat is de bedoeling.
Dus meld je aan, en we hebben niet veel criteria maar mensen
Of je zingt, praat of zwijgt maakt niet uit. Gedichten, verhalen, muziek, toneel, we zien het graag!
Houdt er rekening mee dat we het programma pas laat samenstellen en dus niet iedereen kunnen beloven dat er bijvoorbeeld tijd is voor 3 liedjes...
Zit je liever in de zaal? Ook goed!
Entree is in 2014 ook nog steeds 5 euro.
Het open podium verhuist naar Jorwerd
Het open podium van 13 december 2013
Er was tango en Johan Hoogeboom.
Maar ook een hele leuke cupsong van Falke - en ze heeft beloofd nog een keer terug te komen omdat ze werd gekozen als publieksfavoriet.
En er was een bijna-installatie met video en muziek en tekst van Annelies Alewijnse en een zeer swingend salsa eind van D-noise. En meer...
De zaal was wel erg vol en hoe we dit succes nu weer kunnen evenaren - het is een luxe probleem, maar die tellen ook. We hebben nog even voor de volgende editie en houden ons aanbevolen. Vooral een swingende slotact is heel welkom - sombere singer/songwriters komen vanzelf....
Het open podium van 13 september 2013 - foto's van Gitta Overmaat
De Herberg in Arum heeft lang te koop gestaan en al die tijd was het onduidelijk wat er na verkoop mogelijk zou zijn. Deze zomer kregen we het antwoord op die vraag: er is een nieuwe eigenaar en de Herberg blijft herberg.
De nieuwe eigenaresse - Rosalinde - is op dit moment nog druk in de weer met het restaureren van de bovenzaal en die mogen we op 13 september feestelijk inwijden met het negende OPEN PODIUM.
Ondanks de twijfel over het al dan niet doorgaan hebben zich de afgelopen maanden diverse acts gemeld en we zijn blij dat we alweer een avond vol variatie kunnen aanbieden. En omdat het feest is: ter afsluiting een uurtje ouderwetse disco, dus er kan gedanst worden op de hits die Han, onze DJ lady, meebrengt all the way from Utrecht.
Natuurlijk zorgt Guus de Groot weer voor het geluid.
Reserveren kan vanaf nu en de zaal gaat om half 8 open, het programma begint om 8 uur. Entree is onveranderd: 5 euro.
Tot ziens in de prachtige bovenzaal van de dorpsherberg van Arum.
Het open podium van 13 april 2012
een volle zaal
start met jazz van annemiek met een bassist die voor 2 nummers uit Antwerpen kwam gereden!!
folk uit tzum van taeke en willeke (eaglefield)
het workshoporkest uit de bogt onder leiding van bob driessen, beluister hun optreden:
Geen flash - dan kun je de muziek hier NIET beluisteren, helaas
hannelore heijermans speelde prachtige chansons
ninke de vries is pas 16, maar schrijft eigen liedjes!
maaike de groot met haar vader guus, en met john
nog een muzikale familie: peter, ilse en robin
kate schlingemann presenteerde een ipad app in wording: een raadselverhaal over de kat op de brug
guus de groot, herman erbé en sido martens zijn - en zingen over - mannen met gitaren
en heel veel anderen!
de avond eindigde swingend, eerst op de jazzklanken van freek en zijn combo:
en werd om 12.00 uur afgesloten door Permanent, met 5 arumer bandleden!
Ruim 4 uur programma, wat was het leuk!
13 januari 2012
Een bijzondere editie, de eerste in 2012, op vrijdag 13 januari 2012.
De samenstelling en presentatie wordt door Herman uit handen gegeven aan Felix Roosenstein en Jeroen Hoogendoorn. Beide heren wonen in Pingjum en brachten in 2011 een bijzondere bijdrage met hun gezelschap Fata Organa.
Reserveren hoeft niet maar is wel handig - anders gaat het eerste deel van de avond toch weer op aan het bijplaatsen van stoelen omdat er (weer) te weinig staan.
Dus gebruik het formulier als je van plan bent te komen.
Het open podium van 13 mei 2011
Jeroen Hoogendoorn monteerde een registratie van het optreden van Fata Organa. Klik op de foto om het te bekijken.We hebben er een tijdje op moeten wachten en dus is er een lange lijst met aanmeldingen:
Pieter Rebergen en Dien L. de Boer waren er al eens. Pieter speelt aanstekelijke swingende liedjes op de piano. Niet zo vreemd voor iemand die al 40 jaar muzikant is...
Dien L. de Boer schrijft gedichten en organiseert zelf een bijzonder jaarlijks evenement: dichter op de deel. Ze leest voor uit eigen werk.
Herman Erbe en Co Vergouwen speelden niet eerder samen tijdens het open podium, maar laten nu de kans niet voorbijgaan. Al was het maar om nog even te repeteren voor Bill Clinton naar ze komt luisteren tijdens zijn bezoek aan de conventie van Achlum.
Het orkest uit de Bogt is een workshoporkest waarin professionele muzikanten en echte liefhebbers al geruime tijd spelen. Eerder te zien op de jazzmiddagen in Franeker, georganiseerd door Jazz in F, nu in Arum.
Fata Organa is een combo bestaande uit 4 Pingjumers en een Heegenaar (clarinet; flugelhorn; contrabas; zang en piano / kerkorgel) komt met een bewerking van een prachtig stuk van de Nederlandse componist Simeon ten Holt - Canto Ostinato: Neen, wij spelen niet de 2 uur durende sessie, maar 'citeren' zijn thema in de vorm van een onverwachte interpretatie. En aanzienlijk korter...
En Cees van der Poel speelde ook niet eerder in Arum. Wel in het concertgebouw in Amsterdam, waar hij Carel Kraaijenhof begeleidde! Nu heeft hij maanden gerepeteerd met zangeres Margje Enna. Dat kan alleen maar heel erg mooi worden.
Nathalie van de Poel maakte deze foto's:
13 november 2009 - klik hier voor de foto's van een bijzondere avond!
Het was een echte vrijdag de dertiende volgens Herman. Hij was al vroeg op pad om het geluid voor de avond op te bouwen en te installeren, en het leek niet goed te komen. Alles piepte en bromde of werkte helemaal niet. De zekering van de geleende basversterker was eruit gesprongen bleek de morning after, maar nadat ook allerlei andere randapparatuur het had begeven beloofde het niet veel goeds. Het avondeten werd overgeslagen en muzikanten gebeld voor reserve apparatuur.
Toch bromde er niets na aanvang, er maar heel af en toe klonk een piep. Wat volgde was een bijzonder geslaagd open podium, het laatste en leukste van het jaar waarin maar liefst 3 edities georganiseerd (en gevuld) moesten worden.
Er waren gedichten, verhalen en er was heel veel muziek te beluisteren. Van liedjes begeleid door enkel gitaargeluid tot en met swingende songs door een 8 koppige band.
De avond werd geopend door Herman, die daarna fungeerde als spreekstalmeester, want Peter Agterberg was zo vriendelijk de knoppen te bedienen. Dien L. de Boer volgde met 3 gedichten, waarvan er onlangs 1 op de site van de digitale bibliotheek der Nederlandse letteren gepubliceerd is. Pieter Reebergen speelde daarna een aantal instrumentale stukken op de honkietonk vleugel, waarschijnlijk de enige vleugel in Nederland die klinkt als een honkietonk piano. Ger Belmer sloot het eerste blokje af met een paar korte gedichten uit zijn bundel Mijn moeder was een walvis.
Na een korte pauze trad de band Permanent aan, met een eigen nummer in prachtig Portugees, en 3 bekende: I Wish, Lets get loud en Proud Mary, uitgevoerd door een lekker grote band met 3 blazers, 2 gitaristen, slagwerk, bas en toetsen. Deels afkomstig uit Arum, en nog niet zo lang samen, maar zeker veelbelovend!
Bert Vervoorn was al eerder in Arum en bracht weer 3 juweeltjes van liedjes. Ger Belmer kwam nog een keer terug en nu met liedjes, en het refrein van zijn 't Heerst werd door de hele zaal meegezongen, en is hieronder te beluisteren.
Alternative content
en hier is de tekst van 't Heerst.
Kate Schlingemann bracht een prachtig nieuw verhaal. Een paar jaar geleden verscheen haar mooi geillustreerde boek Spindingen, en ze werkt nu aan een nieuwe serie verhalen, waarvan ze er een voor heeft gelezen.
Maar er was meer:Trienke Hoogenberg en Sido Martens sloten de avond af. Nu eens niet met een vrolijke meezinger maar met een mooi lied in het Bildts.
En toen was het al lang zaterdag de 14e.
Bekijk het album van 13 november.
Alle data daarna zijn onder voorbehoud. Want in dorpen als Arum is de Herberg of het café voor je het weet omgetoverd tot een niet meer publiek toegankelijk gebouw:
Alle acts zijn welkom, zolang je maar (vooral) eigen werk brengt, of dat van ander op eigen wijze.
De bovenzaal van Herberg De Gekroonde Leeuw in Arum is bijzonder sfeervol en heeft inmiddels bewezen een meer dan aangename locatie te zijn voor zowel artiesten als publiek.
reserveer (publiek) of meld je aan (en doe mee, geef duidelijk aan wat je zou willen doen!)
En dat was nog niet alles.
Herman Erbé opende de avond muzikaal met 2 eigen nummers en een folkklassieker, samen met Ton Roos
Ad van de Kolk bracht gedichten over het leven van geboorte tot en met dood, en een gedicht over Grutte Pier van graniet, het beeld in Kimswerd
Maria Delorme uit Harlingen bracht de zaal in 3 nummers terug naar hippieland
Sido Martens en Trienke Hoogenberg hadden hun instrumenten toch maar meegebracht en brachten samen serieus en meezingwerk en dat in ook maar 3 nummers, waarvan 1 in het Bilts
En de avond werd afgesloten door een bijzondere band: amper in staat de slaap te onderdrukken bestegen zanger Markus Zijlstra - 8 jaar - en zijn broers Klaas met gitaar en Willem met bas het podium, met drummer Sjoerd de Vries en gitarist Jort Postma. Piepjong en stevig, en meer dan 2 nummers hadden ze nog niet geoefend maar we denken dat deze jongens in de toekomst vaker het dak eraf zullen spelen. De oudste jongens zitten op het Marne college in Bolsward in de muziekklas en hopen op een vervolgopleiding aan het conservatorium en een toekomst in de muziek.
Eerdere edities werden gevuld door:
en heel veel anderen